Opća biblioteka Zenica  Školska ulica 6
 72000 Zenica
 Bosna i Hercegovina
 tel. +387 32 407 600
 biblioze@biblioze.ba
 Centralno odjeljenje | Dječije odjeljenje | Odjeljenje Sarajevska  | Odjeljenje Crkvice  | Odjeljenje Radakovo  | Američki kutak  |
   Aktuelnosti
   O nama
   Naša zadaća
   Usluge
   Odjeljenja
   Učlanite se!
   Naša izdanja i nove knjige
   COBISS
   Biblioteke u okruženju
   Biblioteke svijeta
   Uposlenici
   Kontakt

Novo u Dječijem odjeljenju i u Odjeljenju Crkvice:
Igraonica
O nama

Iako su i ranije na nekoliko mjesta u gradu pružane bibliotečke usluge, prema podacima kojima raspolažemo Biblioteka je osnovana Rješenjem Narodnog odbora grada Zenice, 15. januara 1954. godine. Nakon privremenog boravka na nekoliko različitih lokacija u gradu, od šezdesetih godina Biblioteka je na sadašnjoj adresi.
Centralno odjeljenjeDanas je Biblioteka samostalna javna ustanova koja djeluje na području općine Zenica. Njen osnivač je Općina Zenica, a Kanton, od osnutka Zeničko-dobojskog kantona, osigurava glavninu sredstava za njeno funkcioniranje. Usluge pružamo u pet odjeljenja u različitim dijelovima grada. Godišnje imamo oko 5000 čitalaca. (Tokom rata bilo ih je i više 12.000, kad smo čitaocima bili više od knjige), što i nije veliki broj za grad veličine Zenice. Raduje, međutim, podatak da dnevno kroz Biblioteku prođe preko 300 korisnika različitih usluga, a nije zanemarljiv ni broj onih koji nas kontaktiraju putem telefona. Najviše čitalaca imamo među učenicima, zatim slijede penzioneri i studenti. Po komentarima koje dobijamo, oni su zadovoljni našim odnosom, profesionalnošću i ljubaznošću, ali ne i brzom nabavkom aktuelnih naslova i dužinom čekanja na knjigu koja ih interesuje. Nažalost, na to ne možemo bitno uticati jer najnovije naslove možemo nabaviti jedva u nekoliko primjeraka. Mnogo brže zadovoljavamo potrebe onih kojima treba stručna literatura iz najrazličitijih oblasti. Ono što nemamo, mi pozajmimo iz drugih biblioteka, a potrebne informacije pribavljamo i sa interneta.
Biblioteka se sastoji od sledećih odjeljenja:
- Centralno odjeljenje,
- Dječije odjeljenje,
- Odjeljenje Crkvice,
- Odjeljenje Sarajevska i
- Odjeljenje Radakovo.

U Centralnom odjeljenju nalaze se:
- Uprava Biblioteke,
- Služba za nabavku i obradu bibliotečke građe,
- Služba za razvoj, marketing i matične poslove,
- Zavičajna zbirka,
- Američki kutak,
- Odjel beletristike,
- Odjel stručnih knjiga i štampe s čitaonicom,
- Odjel za slijepa i slabovidna lica
50 godina biblioteke


 Početna stranica | Zaštita privatnosti
 © Opća biblioteka Zenica
webmaster