Završena prva faza projekta “Digitalni građanin”

 

Naša programerska priča je uspješno privedena kraju. Na posljednjoj radionici, u dječijem odjeljenju, prisustvovali su ponovo učenici iz Musa Ćazim Ćatić škole sa namjerom da obnove gradivo i unaprijede svoje vještine!

Cilj ovog projekta, koji smo realizovali u saradnji sa Intera tehnološkim parkom iz Mostara, bio je da se, kroz upoznavanje programa MICROBIT, najmlađi članovi biblioteke nauče osnovama programiranja. MICROBIT je, objašnjava nam Dino Alagić saradnik na projektu, programski računar koji je kombinacija hardvera i softvera, zapravo mikro računar sa osnovnim operacijama i softver koji funkcioniše on-line čime se može operisati na njemu.

Na radionicama koje su održane u svim odjeljenjima Gradske biblioteke učenici su, kroz igru i učenje, ovladali nekim osnovama programiranja. MICROBIT je donacija Udruženja knjižničara Hrvatske.

“Djeci je ovo zanimljivo i mnogo toga su naučili”, kaže Ena Šarić, naša uposlenica, koja je radila na ovom projektu.

“Raduje me da smo u ovom projektu istovremeno učitelji i učenici. Bibliotekarstvo je zanimanje koje ima ulogu koja se nikada ne mijenja.U suštini se mijenja samo informacijska potreba naših korisnika i zbog toga smo primorani da se navikavamo na tehnološki razvoj“, ističe Ena.