ZAVRŠENO JOŠ JEDNO ZIMOVANJE U GRADSKOJ BIBLIOTECI ZENICA

Zimovanje u Gradskoj biblioteci Zenica (2020) je startalo izradom čestitki i kićenjem prostorija biblioteke. Zatim je slijedio program edukativno zabavnih radionica, koje su imale cilj da djecu kroz igru uče o svijetu ljudi i životinja.

Naš dan igara protekao na jedan sasvim neočekivan način. Dok se mlađa grupa uz pomoć bojanke i igrokaza upoznavala sa svijetom pčela, stariji su se okušali u nizu igara sa riječima.

U kreativnom kutku smo pravili letećeg Djeda Mraza te smo iskoristili priliku da razgovaramo o novim počecima i željama u 2020 godini. Djeca su imala zadatak da razmisle šta žele ostaviti u staroj, a šta prenijeti u Novu godinu. Iskreni dječiji odgovori su nas nam izmamili osijeh ali i poneku suzu.

16.01. je naše odjeljenje postalo kino sala. U zamračenom kutku jednog dijela biblioteke čulo se grickanje kokica, smijeh i kikotanje izazvano komičnim situacijama na animiranom filmu. Film nas je naučio o važnosti prijateljstva, o pametnoj upotrebi mobilnih telefona i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena.

Posljednji dan zimovanja obilježen je Buvljakom bez novca ili razmjenom igračaka i knjiga u biblioteci. Ovo je, na zahtjev djece, trći Buvljak. Izgleda da im se dopada ideja trampe kao i ideja da se korisnim predmetima pronađe nova upotreba ili novi vlasnik.

Na kraju želimo da vam ispričamo o Čajanci za knjigoljupce. Ovom radionicom pokušali smo da djeci i roditeljima skrenemo pažnju na važnost čitanja ali i na problematiku loše koncentracije kod djece.

Drugi zadatak Čajanke jeste vraćanje fokusa na tekst i priču. Nužno je da djeca misle o pročitanom, vizualiziraju ono što čitaju ili se užive u neki od likova. Ovim postupkom će popraviti koncentraciju, zainteresovati se za radnju, obogatiti svoj vokabular, naučiti nove stvari, upotpuniti slobodno vrijeme i još mnogo toga.

Jedan od ključnih razloga loše koncentracije i nezainteresovanosti za knjige jeste upotreba pametnih telefona i ostalih tehnoloških uređaja.

Djeca se, od najranije dobi, navikavaju da brzo pronađu sadržaj koji im odgovara.

Poznato je da su informacije na internetu mnogobrojne i raznovrsne ali ne i 100% pouzdane. Relevantne informacije su uglavnom produkt informacijeske pismenosti osobe koja pretražuje.

Zbog toga je jako važno da se uče strpljenju. Važno je da maleni steknu samopouzdanje kada krenu samostalno čitati, a tu im vi dragi roditelji možete pomoći! Hrabrite ih!

Učinite da čitanje bude zajednička aktivnost, čitajte vašoj djeci i neka oni čitaju vama!

Pojedine radionice smo ispratili i fotoaparatom pa vam za uspomenu i dugo sjećanje dijelimo sljedeće fotografije: