NAPUSTIO NAS JE PJESNIK ŽELJKO GRAHOVAC

Obavještavamo naše saradnike i prijatelje da nas je 15.02.2023. godine napustio naš dragi Željko Grahovac. Nijedna promocija, nijedan događaj poslije njega neće biti isti, zauvijek će ostati jedna stolica prazna, jedan vrstan komentar manje, koji je dolazio, činilo se, uvijek iz nekih drugih, nama nepoznatih, svjetova, jedna korekcija koja će nas uvijek vraćati i upozoravati na samu suštinu, na bit života. Kao vrsni kritičar i mislilac uvijek si nam govorio da je Život puno više od samog udisaja i izdisaja, da je potrebno posvećenje, prožimanje i ispunjenje humanuma autentičnim vrijednostima. Živimo i dalje zajedno u tvojim stihovima i tvojim tekstovima. Nek ti je laka zemlja bosanska.

ŽELJKO GRAHOVAC rođen je 10.7.1955. godine u Zenici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na katedri za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu 1979. godine (predavali su mu u to vrijeme istaknuti profesori, kasnije akademici, Kasim Prohić, Abdulah Šarčević, Vladimir Premec), stekavši zvanje profesora filozofskih i socioloških disciplina. Radio je kao predavač u srednjoj građevinskoj i saobraćajnoj školi u Zenici, od 1979. do 1995. godine, a potom i u gimnaziji u Kaknju (2001-02.), te kao urednik u IK „OKO“ u Sarajevu (2002-03.) – da bi se od 2005. zaposlio u Gradskoj biblioteci u Zenici, odakle je 2021. godine otišao u penziju. U periodu od 1997. do 2005. imao je priznat status slobodnog umjetnika, kao član Udruženja književnika BiH (od 1988., a od 1998. kao član Društva pisaca u BiH).

Prve eseje i prikaze objavio je u časopisu „Dijalog“ (1980-1982.), koji je tada uređivao prof. dr. Kasim Prohić. Do 1992. objavljivao je poeziju i kritiku u časopisima „Matica srpska“ iz Novog Sada, „Književna reč“ iz Beograda, „Književna revija“, „Život“, „Odjek“, „Oslobođenje“ iz Sarajeva…

Prvu knjigu poezije objavio je 1986. u IK „Veselin Masleša“ u Sarajevu („Sveto rastrojstvo“). Časopis Društva pisaca BiH „Život“ uređivao je u razdoblju od 2003. do 2007. godine. Član redakcije „Bosanske vile“ bio je u periodu od 1999. do 2003. godine, a kasnije, u razdoblju od 2009. do 2011. i glavni i odgovorni urednik.

U SPKD „Prosvjeta“ u Sarajevu je u razdoblju od 2001. do 2008. bio urednik izdavačke sekcije..

Stručne radove (eseje, studije, književne prikaze, osvrte) i pjesničke tekstove objavljivao je poslije rata u dvadesetak književnih časopisa u BiH i u okruženju.

Kao urednik, priređivač, redaktor ili recenzent sudjelovao je u pripremi i u objavljivanju više od stotinu knjiga iz tekuće književne produkcije u BiH, u razdoblju od 1998. do 2016. godine. Za više izdavača priredio je lektirska izdanja ili izbore iz opusa brojnih značajnih autora i snabdio ih metodičkim predgovorima ili pogovorima (A.G. Matoš, M.Ć. Ćatić, Ć. Sijarić, S. Kolar, T. Kulenović, K. Mahmutefendić, S. Arnaut, A. Hromadžić, Š. Pandžo, V. Nazor, A. Vuletić). U dugogodišnjoj saradnji sa IK „Vrijeme“ iz Zenice, priredio je ili uradio redakture i lekture niza prevoda značajnih djela svjetske književnosti: njegov je rad u prvoj na našem jeziku objavljenoj prozi Kadera Abdolaha („Duga plovidba praznih flaša“), a tu treba nabrojati i „Zimske priče“ Karen Blixen, „U istoj noći“ Petera Hoega, „Ljekar u posjeti dvoru“ Per Ulofa Enquista, „Noću ispod kamenog mosta“ Lea Perutza, „Trske na vjetru“ Grazie Dellede, „Doktor Glass“ Hjalmara Soderberga, „Pluk, dječak iz Solitera“ Anne Marie Gertrude Schmit (dobitnice Andersenove nagrade) itd.

Posebno treba spomenuti njegov priređivački, urednički i lektorski rad u pripremi izbora iz Homerovih epova „Ilijade“ i „Odiseje“ (po prepjevima T. Maretića), kao i kompletno upjevavanje Milenićevog prevoda „Epa o Gilgamešu“ (takođe su to sve izdanja IK „Vrijeme“) – i projekt upjevavanja Maretićevog prijevoda „Eneide“.

Objavljena djela

Poezija:

Sveto rastrojstvo, poezija, “V. Masleša”, Sarajevo, 1986

Kamen krcat je suncima, poezija, pilot izdanje autora, 1997

Bol, boja Božje milosti, poezija, Zalihica, Sarajevo, 2008

U oba roda, poezija, Opća biblioteka Zenica, 2014

Dva lica jednine, poezija, Planjax komerc, Tešanj, 2018

Zarez, sam, poezija, Gradska biblioteka Zenica, 2019

Amfora u snijegu, poezija, ShuraPublikacije, Opatija 2022

Eseji:

Anđelko Vuletić, Pjesnik žeđi i poruge, monografska književno-kritička studija, “Grafex”, Mostar, 1998.

Sricanje i nicanje, eseji i kritike, “Sarajevo-Publishing”, Sarajevo, 1999.

Staništa i prominuća svjetlosti, monografska književnokritička studija o Vitomiru Lukiću, HKD “Napredak”, Sarajevo 2000.

Antologije:

Dahom i sluhom kroz hrvatsku poeziju 20. stoljeća, HKD “Napredak”, Travnik, 1996.

Ponestaje prostora, panorama novijeg bh pjesništva, “Delta”, Bihać, 2000.

*Dahom i sluhom kroz hrvatsku poeziju 20. stoljeća, drugo prošireno izdanje, CKO Tešanj, “Dom štampe”, Zenica, 2000.

*Zmanjkuje prostora, panorama novejše bosanskohercegovske poezije, Založba Pivec, Maribor, Slovenija, 2009. (integralni prevod na slovenski)

Similar Posts